Wan и ZOO-последни ъпдейти и активности! /article in Bulgarian language/

Kristiqn Georgiev
13 min readSep 11

--

Cardano се добавя към крос-верижната инфраструктура на Wanchain, USDC и USDT идват към Cardano

TL; DR Wanchain внедри нови децентрализирани кръстосани верижни мостове без попечителство, свързващи основната мрежа на Cardano с Bitcoin, Ethereum, Arbitrum, Astar, Avalanche, BNB Chain, OKT Chain, Optimism, Polygon, Tron и Wanchain. Потребителите вече могат да използват ADA на Ethereum и BTC, ETH, USDC, USDT и WAN на Cardano.

Wanchain, глобалният лидер за децентрализирани решения за оперативна съвместимост на блокчейн и производител на първия публичен децентрализиран кръстосано-верижен мост, има удоволствието да обяви добавянето на Cardano към кръстосано-верижната инфраструктура на Wanchain. Cardano Bridges на Wanchain свързва основната мрежа на Cardano с Bitcoin, Ethereum, Arbitrum, Astar, Avalanche, BNB Chain, Optimism, Polygon, Tron и други известни публични мрежи.

Wanchain е проект, съставен от два стълба: устойчива Layer 1 PoS блокчейн и децентрализирана широкообхватна мрежа от блокчейни. Wanchain Layer 1 PoS blockchain е пълна среда, подобна на Ethereum, която работи със стандартни за индустрията Ethereum инструменти, DAPP и протоколи. Широкообхватната мрежа от блокчейни на Wanchain е децентрализирана система от директни, непопечителски междуверижни мостове, които свързват EVM и не-EVM мрежи, без да изискват централизирани посредници. Понастоящем повече от 25 обществени мрежи са свързани от широкообхватната мрежа от блокчейни на Wanchain, включително, но не само Arbitrum, Astar, Avalanche C-Chain, Bitcoin, BNB Chain, Ethereum, Litecoin, Optimism, Polkadot Relay Chain, Polygon, XRP Ledger, Tron и сега Cardano.

Cardano Bridges: Разширена оперативна съвместимост
Захранвани от децентрализирани, без попечителство, двупосочни междуверижни мостове, Cardano Bridges на Wanchain позволяват по-голяма оперативна съвместимост между мрежите и предлагат огромен приток на нови активи и ликвидност. Cardano Bridges на Wanchain позволяват многобройни активи, включително ADA, други нативни Cardano токени, всички ERC20 токени и няколко други забележителни активи за безпроблемно придвижване между Cardano, всяка базирана на EVM мрежа и избрани мрежи, които не са EVM.

На ден 1 се поддържат следните маршрути и активи:

Кардано <> Биткойн: $BTC
Cardano <> Ethereum: $ADA, $BTC, $ETH, $USDC, $USDT
Кардано <> Арбитрум: $USDC, $USDT
Cardano <> Astar: $USDT
Cardano <> Avalanche: $BTC, $USDC, $USDT
Cardano <> BNB верига: $BTC, $USDC, $USDT
Cardano <> OKT мрежа: $USDT
Cardano <> Оптимизъм: $USDC, $USDT
Кардано <> Многоъгълник: $USDC, $USDT
Cardano <> Tron: $USDC, $USDT
Cardano <> Wanchain: $ADA, $BTC, $ETH, $USDC, $USDT, $WAN
Идентификационният номер на политиката на Cardano за тези активи е 25c5de5f5b286073c593edfd77b48abc7a48e5a4f3d4cd9d428ff935.

Други маршрути и активи ще бъдат добавени с времето. Конкретни маршрути и активи могат да бъдат заявени от всеки по всяко време.

Стабилни възможности за Web3
Cardano Bridges на Wanchain създават нови възможности за разработчиците и потребителите, тъй като ADA и други нативни Cardano токени могат да се използват с всяко Web3 приложение във всяка EVM-съвместима мрежа. В допълнение към това ADA, BTC, ETH, USDC, USDT и WAN вече могат да бъдат пренесени в Cardano. Трябва да се отбележи, че това е първият път, когато стабилни монети, обезпечени с фиат, под формата на USDT и USDC, са налични в основната мрежа на Cardano.

Мостовете Cardano са важен проект за Wanchain, който защитава иновациите и оперативната съвместимост в блокчейн. Предвид фундаменталните разлики в мрежата на Cardano от други обществени блокчейни, екипът на Wanchain трябваше да разработи напълно интелигентни договори на Haskell, които поддържат междуверижни транзакции; те също надстроиха мостовите възли на Wanchain, за да могат да конструират UTXO транзакции за извикване на интелигентни договори на Cardano. Wanchain също привлече Input Output, за да направи необходимите промени в Cardano, като координира вътрешните усилия за добавяне на естествена поддръжка за подпис на Schnorr и крива Secp256k1. Можете да прочетете повече за тези усилия тук и тук.

Очаквам
Сега, след като Cardano Bridges свързаха основната мрежа на Cardano с широкообхватната мрежа от публични блокчейни на Wanchain, бъдещите решения за оперативна съвместимост на Wanchain също ще бъдат достъпни на Cardano, включително предстоящата децентрализирана обща платформа за предаване на съобщения на Wanchain.

Как да завършите кросчейн транзакция (Cardano)

Задълбочено ръководство, което очертава как да извършвате кръстосани транзакции между Cardano, Bitcoin и EVM-съвместими мрежи с помощта на уеб портала WanBridge.

Това ръководство ще демонстрира три отделни кръстосани транзакции:

$USDC от Avalanche към Cardano, използвайки уеб портала WanBridge с MetaMask
$ADA от Cardano към Ethereum, използвайки уеб портала WanBridge с Nami Wallet
$BTC от Bitcoin към Cardano, използвайки уеб портала WanBridge с всеки биткойн портфейл
Crosschain транзакции с помощта на уеб портала WanBridge
$USDC междуверижна транзакция от Avalanche към Cardano
Стъпка 1: Уверете се, че имате инсталирани подходящите портфейли.
Преди да използвате Cardano Bridge, трябва да се уверите, че имате достъп до правилния портфейл(и). Трябва да имате портфейли за всяка мрежа, участваща в междуверижната транзакция. MetaMask е опцията по подразбиране за всяка съвместима с EVM блокчейн мрежа. Nami Wallet е портфейл с разширение на браузъра, който ви дава достъп до мрежата Cardano.

Изтеглете Metamask тук.
Изтеглете разширението за браузър Nami Wallet тук.
Стъпка 2: Посетете https://bridge.wanchain.org/ и свържете портфейла си.
Кликнете върху „Свързване с Wallet“.

Кликнете върху „MetaMask“.

Ако за първи път използвате уеб портала WanBridge, първо трябва да дадете разрешение за свързване на вашия портфейл. Следвайте подканите на MetaMask, като щракнете върху „Напред“, след това върху „Свързване“, както е указано.

Стъпка 3: Инициирайте кръстосана транзакция, за да преместите вашите $USDC от Avalanche към Cardano.
Изберете „USDC“ от падащото меню. След това изберете „Avalanche C-chain“ и „Cardano“ съответно като ваши мрежи от и до. Накрая въведете адреса на местоназначението си в полето „Получател“, както и сумата от $USDC, която искате да изпратите между веригата. Кликнете върху „Напред“.

Потвърдете, че адресът на „Получател“ не принадлежи към централизиран обмен, след което щракнете върху „Потвърждаване“.

Потвърдете, че всички подробности са правилни, след което щракнете върху „Потвърди“.

Потвърдете транзакцията, като щракнете върху „Потвърди“ в изскачащия прозорец на MetaMask.

Стъпка 4: Изчакайте вашата междуверижна транзакция да завърши. Сега се обработва.
Докато вашата междуверижна транзакция се обработва, състоянието ще се промени три пъти:

Обработка (1/2)
Обработка (2/2)
Успех
Забележка: Скоростта на междуверижната транзакция зависи изцяло от включените мрежи. Транзакциите, включващи по-бавни мрежи като Bitcoin или Ethereum, може да отнемат няколко минути или повече, за да завършат.

Стъпка 5. Потвърдете получаването на вашите средства. Вашата междуверижна транзакция е завършена!
След като вашата междуверижна транзакция приключи, ще видите баланса си в $USDC на Cardano и състоянието на междуверижната транзакция се променя на „Успех“.

Междуверижно прехвърляне на ADA от Cardano към Ethereum.
$ADA междуверижна транзакция от Cardano към Ethereum
Стъпка 1. Посетете https://bridge.wanchain.org/ и свържете портфейла си.
За да свържете своя Nami Wallet, първо изберете „ADA“ и „Cardano“, както е показано на екранните снимки по-долу.

Ще видите изскачащ прозорец Nami Wallet. Щракнете върху „Достъп“.

Стъпка 2: Инициирайте междуверижна транзакция, за да преместите вашите $ADA от Cardano към Ethereum.
Потвърдете, че „ADA“ е избрано от падащото меню. След това изберете „Cardano“ и „Ethereum“ съответно като вашите мрежи от и до. Накрая въведете адреса на местоназначението си в полето „Получател“, както и сумата от $ADA, която искате да изпратите между веригата. Кликнете върху „Напред“.

Потвърдете, че адресът на „Получател“ не принадлежи към централизиран обмен, след което щракнете върху „Потвърждаване“.

Потвърдете, че всички подробности са правилни, след което щракнете върху „Потвърди“.

Потвърдете транзакцията, като щракнете върху „Подпис“ в изскачащия прозорец на Nami Wallet. Ще трябва да въведете паролата на портфейла си, за да продължите.

Стъпка 3: Изчакайте вашата междуверижна транзакция да завърши. Сега се обработва.
Докато вашата междуверижна транзакция се обработва, състоянието ще се промени три пъти:

Обработка (1/2)
Обработка (2/2)
Успех
Забележка: Скоростта на междуверижната транзакция зависи изцяло от включените мрежи. Транзакциите, включващи по-бавни мрежи като Bitcoin или Ethereum, може да отнемат няколко минути или повече, за да завършат.

Стъпка 4. Потвърдете получаването на вашите средства. Вашата междуверижна транзакция е завършена!
След като вашата междуверижна транзакция приключи, ще видите вашия $ADA баланс в Ethereum и състоянието на междуверижната транзакция се променя на „Успех“.

Crosschain прехвърляне на BTC от биткойн към Cardano.
$BTC междуверижна транзакция от биткойн към Cardano
Стъпка 1: Инициирайте междуверижна транзакция, за да преместите вашите $BTC от биткойн към Cardano.
Изберете „BTC“ от падащото меню. След това изберете „Bitcoin“ и „Cardano“ съответно като вашите мрежи от и до. Накрая въведете адреса на местоназначението си в полето „Получател“, както и сумата от $BTC, която искате да изпратите между веригата. Кликнете върху „Напред“.

Потвърдете, че адресът на „Получател“ не принадлежи към централизиран обмен, след което щракнете върху „Потвърждаване“.

Потвърдете, че всички подробности са правилни, след което щракнете върху „Потвърди“.

Стъпка 2: Изпратете ръчно вашите $BTC на еднократния адрес.
Копирайте еднократния адрес и прехвърлете ръчно посочената сума от $BTC, като използвате биткойн портфейла по ваш избор. Силно препоръчително е да използвате биткойн портфейл, който притежавате и контролирате. Кликнете върху „Потвърждаване“.

Забележка: Не забравяйте да изпратите правилната сума от $BTC, както е посочено. Изпратете цялата сума като ЕДНА транзакция.

Прочетете предупреждението и щракнете върху „Потвърждаване“.

Стъпка 3: Изчакайте вашата междуверижна транзакция да завърши. Сега се обработва.
Докато транзакцията ви между веригата се обработва, състоянието ще се промени три пъти:

Обработка (1/2)
Обработка (2/2)
Успех
Забележка: Скоростта на междуверижната транзакция зависи изцяло от включените мрежи. Транзакциите, включващи по-бавни мрежи като Bitcoin или Ethereum, може да отнемат няколко минути или повече, за да завършат.

Стъпка 4. Потвърдете получаването на вашите средства. Вашата междуверижна транзакция е завършена!
След като вашата кръстосана транзакция приключи, ще видите вашия $BTC баланс на Cardano и състоянието на междуверижната транзакция се променя на „Успех“.

vZOO Tokenomics: Нова ера за ZooGames

Индустрията на блокчейн игрите е свидетел на трансформиращ момент с въвеждането на vZOO, новия токен на ZooGames. Проектиран да отговори на изискванията на нарастваща общност и да насърчи иновациите, vZOO е повече от просто дигитален актив; това е символ на нова ера за ZooGames.

Нека се задълбочим в сложните детайли на токеномиката на vZOO, несравнимите предимства, които предлага, амбициозните планове за разширяване, как стимулира както геймърите, така и разработчиците, и ролята му като web3 токен за игри.

Преминаването от ZOO към vZOO: Стратегически ход
Преходът от ZOO към vZOO не е просто промяна на името, а стратегически ход за привеждане в съответствие с развиващите се нужди на общността на ZooEcosystem.

Решение, управлявано от общността
Преминаването към vZOO отговаря на загрижеността на общността относно неизвестната инфлация в резултат на създаването на повече ZOO в нови EVM вериги. С vZOO максималното предлагане е известно и не може да бъде променено, осигурявайки прозрачност и доверие.

Многоверижна функционалност
Присъствието на vZOO в множество EVM вериги (L1 или L2) като Arbitrum, Binance chain, Optimism, Evmos, Base и други гарантира безпроблемно игрово изживяване в различни мрежи. Тази истинска многоверижна функционалност подобрява достъпността и свързаността, позволявайки на играчите да се наслаждават на ZooGames в предпочитаните от тях мрежи. За да постигнат това, потребителите ще могат да зареждат и теглят от акаунта си в ZooGames директно от всяка EVM верига.

vZOO Tokenomics: Задълбочен поглед
Токеномиката на vZOO е щателно изработена, за да гарантира устойчивост, растеж и ангажираност на общността.

Текущо предлагане: 10 милиарда vZOO

План за изгаряне: 92,2% ще бъдат изгорени, оставяйки общ запас от 780 милиона vZOO.

Заключена сума: 470 милиона vZOO, предварително разпределени чрез ZOO в съотношение 1:1, гарантиращо справедливост.

Разпределение на оставащите доставки
Разработчици на игри: 31 милиона (10%) за стимули на Free2Play.

Ликвидност на DEX: 93 милиона (30%) за ликвидност на множество EVM вериги, повишавайки стабилността на пазара.

Подкрепа за ликвидност на CEX: 31 милиона (10%)

GameStake: 93 милиона (30%) с 48 месеца придобиване на награди за игра и залагане.

Маркетинг: 31 милиона (10%) с 24 месеца придобиване.

Екип: 31 милиона (10%) с 24 месеца придобиване.

Стимули за геймъри и разработчици на игри
Една от забележителните характеристики на токеномиката на vZOO е запазеното разпределение, което служи като стимул както за геймърите, така и за разработчиците на игри.

За геймъри: vZOO може да се използва като награда за постижения в играта, участие в турнири и други увлекателни дейности.

За разработчици на игри: Запазеният vZOO за разработчици действа като стимул за създаване и интегриране на иновативни игри в екосистемата ZooGames.

vZOO като маркетингов знак: Следващите 24 месеца
vZOO не е просто токен за игри; също така е готов да се превърне в мощен маркетингов инструмент. С 31 милиона vZOO, разпределени за маркетинг и 24-месечен период на придобиване, токенът ще се използва за:

Популяризирайте ZooGames
Чрез целенасочени кампании, партньорства и ангажираност на общността vZOO ще бъде използван за повишаване на осведомеността и привличане на нови играчи и разработчици.

Стимулирайте участието на общността
vZOO може да се използва за възнаграждение на членовете на общността за техния принос, обратна връзка и активно участие в растежа на платформата.

Подобрете видимостта на марката
Използвайки vZOO в различни маркетингови стратегии, ZooGames може да подобри видимостта на своята марка и да се позиционира като лидер в индустрията за блокчейн игри.

Разширяване на vZOO до New Horizons
Визията за vZOO се простира далеч отвъд сегашния си обхват, с амбициозни планове за разширяване и свързване с нови вериги и общности. Zoo.games активно изгражда партньорства с различни EVM вериги и насърчава сътрудничеството и иновациите в света на блокчейн игрите.

Как да разширите vZOO към други вериги?
Zoo.games не просто стои отстрани; ние активно участваме в разговори с много вериги, които биха могли да осигурят ликвидност на vZOO. Тези партньорства не са едностранчиви; в замяна предоставяме Zoo.Games на разположение в тези вериги за специфични функции, като NFT сечене в играта и API за междуверижни съобщения (в сътрудничество с мостовите услуги на Wanchain, специални благодарности на Temujin)

Гъвкавостта на нашия протокол е наистина забележителна и вълнението е осезаемо, докато очакваме с нетърпение да се свържем и изградим с други общности. Нашата цел е да се интегрираме с 4 нови EVM вериги само тази година, с планове за още по-голямо разширяване през следващата година.

vZOO Tokenomics: CEX съвместимост
Съществен аспект на новата vZOO токеномика е нейната съвместимост с централизирани борси (CEX). Тази функция гарантира, че по-голямата част от vZOO ще се използва като ликвидност, повишавайки стабилността и достъпността на пазара. Това е стратегически ход, който е в съответствие с нашата визия за по-взаимосвързана и стабилна екосистема.

Бележка за ZOO токена:
- След като отглеждането във веригата Avalanche приключи, потребителите вече няма да могат да сменят vZOO за ZOO.

  • Въпреки това потребителите все още могат да конвертират ZOO във vZOO.

Подобряване на достъпността на игрите Web3: стратегическа инициатива

В нашия постоянен ангажимент да напредваме във възприемането на web3 игри, ние идентифицирахме определени бариери за навлизане, с които потенциалните потребители могат да се сблъскат. Въпреки че процесът на установяване на портфейл и създаване на ZooGamesID е рационализиран, той все още представлява ниво на триене, което може да възпре сегмент от нашата целева аудитория. Обратната връзка от нашите специализирани пространства в Twitter, прозрения от нашите партньори и изчерпателен анализ на данни подчертаха необходимостта от по-нататъшно опростяване.

В отговор на тази обратна връзка и в съответствие с нашите стратегически цели, имаме удоволствието да обявим предстоящото стартиране на нова функция:

Незабавен PlayPass: Безпроблемно включване за подобрено потребителско изживяване

Технически преглед
Автоматично генериране на адреси
При влизане в игра, потребителите ще трябва само (или не — в зависимост от избраните от разработчика на играта настройки) да въведат потребителско име. В задната част, ZooGamesAPI ще генерира два отделни адреса за потребителя: основен адрес и съответен (огледален) адрес за игри.

Игрален опит и натрупване на активи
Потребителите могат незабавно да се потопят в игралната среда, печелейки токени, чипове в играта и NFT, всички от които са съвместими в множество блокчейни, осигурявайки оперативна съвместимост и гъвкавост.

Механизъм за предявяване на искове
Ако потребител реши да формализира ангажимента си в платформата, ще му бъде предоставен уникален URL адрес за искане в ZooGames. Този URL ги насочва към защитен портал, където могат да създадат постоянен ZooGamesID, който ще бъде свързан с акаунта, който са използвали.

Извличане и интегриране на личен ключ
След създаването на своя ZooGamesID, потребителите ще имат възможността да изтеглят сигурно частния ключ, свързан с техния временен първичен адрес. След това този ключ може да бъде интегриран като вторичен адрес в техния новооткрит акаунт в ZooGames, гарантирайки непрекъснатост и сигурност на активите.

Имайте предвид, че това изображение е предоставено само за илюстрация

Инициативата Instant PlayPass се основава на нашия ангажимент за дизайн, ориентиран към потребителя, и по-широката цел за интегриране на уеб3 игрите.

Чрез намаляване на сложността при въвеждане, ние се стремим да привлечем по-широка потребителска база, да подобрим нивата на ангажираност и да затвърдим позицията си на истински иновативен актьор в пространството за игри web3.

Напомняне за важни връзки и социални мрежи:

Официален уебсайт на екосистемата на ZOO: https://Zoo.One

Официален уебсайт на ZooKeeper: https://ZooKeeper.finance
* Документация: https://docs.ZooKeeper.finance

Официален уебсайт на OpenZoo: https://OpenZoo.io
* Документация: https://docs.OpenZoo.io

Официален уебсайт на ZooGames: https://Zoo.Games
* Документация: https://docs.Zoo.Games/

Официален уебсайт на ZooGenes: https://ZooGenes.io
Официален Twitter: https://twitter.com/ZooEcosystem
Официална телеграма: https://t.me/ZooEcosystem
Официален Discord: https://discord.gg/ZooEcosystem

Официален YouTube: https://www.youtube.com/c/ZooEcosystem
Официален канал за съобщения: https://t.me/ZooKeeperAnn
Официален Reddit: https://www.reddit.com/r/ZooEcosystem/
Официален Instagram: https://www.instagram.com/ZooEcosystem/

Официална стока на ZooKeeper: https://zoofarming.myspreadshop.net/

Website | Bridge | Documentation | Telegram | Twitter | Newsletter | Blockchain Explorer 1 | Blockchain Explorer 2 | Developer Portal

this article is for educational purposes and is not financial advice

--

--