Какво ново се случва покрай WAN и ZOO! /article in Bulgarian language/

Kristiqn Georgiev
10 min readJun 11

--

f(x)Core е добавен към крос-верижната инфраструктура на Wanchain

TL;DR Wanchain и Function X внедриха нови децентрализирани мостове без попечителство, свързващи f(x)Core с блокчейна Wanchain Layer 1 и XRP Ledger. Първият набор от поддържани активи включва FX, PUNDIX, WAN и XRP.

Wanchain, глобалният лидер за децентрализирани решения за оперативна съвместимост на блокчейн, и Function X, многопластов блокчейн проект, който има за цел въвеждането на традиционни финансови продукти в Web3, имат удоволствието да обявят добавянето на f(x)Core мрежата към крос-веригата на Wanchain инфраструктура.

Функция X отразява традиционните финансови продукти и създава децентрализирани финансови продукти със случаи на използване в реалния свят, включително плащания на дребно, DEXes, протоколи за ликвидност с по-ниски такси в мащабируема блокчейн инфраструктура. Разработчиците могат лесно да създават персонализирани блокови вериги, като използват подмрежовото решение на Function X, за да имат различни настройки, за да отговарят на нуждите на техния бизнес, а настройката може да е различна с основната верига — f(x)Core. Променяемите променливи включват време на блокиране, брой възли на валидатора, такса за транзакция, токен за такса за транзакция, тип токени за възнаграждение за блок, размер на блока, обезпечение, позволяващо внедряване на интелигентен договор и т.н. Разработчиците или собствениците на бизнес могат да избират (персонализирани) функцията/променливата в съответствие с техните бизнес нужди и стартират собствен подблокчейн (докато се свързват с f(x)Core) или интелигентен договор. Неговата цел е да поеме трансфери между различни блокчейни, позволявайки на всички да надграждат изцяло върху и за блокчейна.

Wanchain е едновременно устойчива Layer 1 PoS блокчейн и децентрализирана широкообхватна мрежа от блокчейни. Wanchain Layer 1 PoS blockchain е пълна среда, подобна на Ethereum, която работи със стандартни за индустрията Ethereum инструменти, DAPP и протоколи. Широкообхватната мрежа от блокчейни на Wanchain е децентрализирана система от директни, непопечителски междуверижни мостове, които свързват EVM и не-EVM мрежи, без да изискват централизирани посредници. Понастоящем повече от 20 обществени мрежи са свързани от широкообхватната мрежа от блокчейни на Wanchain, включително, но не само Arbitrum, Astar, Avalanche C-Chain, Bitcoin, BNB Chain, Ethereum, Litecoin, Optimism, Polkadot Relay Chain, Polygon, XRP Ledger, Tron и сега f(x)Core.

Първоначално следните обществени мрежи ще бъдат директно свързани с f(x)Core: блокчейн Wanchain Layer 1 и XRP Ledger.

Първият набор от поддържани активи и маршрути са:

f(x)Core <> Wanchain: $FX, $PUNDIX, $WAN, $XRP
f(x)Core <> XRP Ledger: $XRP
Това сътрудничество ще донесе нови активи и ликвидност в екосистемата на Function X и ще създаде нови случаи на употреба за $FX. Тази интеграция също така предоставя на проекти, базирани на f(x)Core, достъп до междуверижната инфраструктура на Wanchain, за да създадат стойност за своите потребители. Потребителите на f(x)Core, от своя страна, вече имат достъп до по-широка гама от приложения за децентрализирано финансиране (DeFi) и други базирани на блокчейн услуги, които са достъпни в блокчейна Wanchain и други водещи мрежи.

Как да завършите междуверижна транзакция?
Всички междуверижни транзакции между EVM мрежи следват същия процес. Пълно ръководство можете да намерите тук.

За транзакции към и от XRP Ledger, моля, вижте това специално ръководство за XRP.

Адреси
$FX на Wanchain блокчейн слой 1: 0xE91AA638947B3dF089DEB00770Ab2D88b2721a46
$PUNDIX на Wanchain Layer 1 blockchain: 0x55922ec9E8FcDaE54dE7af18F8F5a96c1aB8C973
$WAN на f(x)Core: 0x2055ae7250f814995ab41499ba1963f2c2f58a3a
$XRP на f(x)Core: 0xbcc7ac1bd0204d492335b38d9877b627a2c04bfd
Още адреси на токени са налични тук: https://wanscan.org/tokens

Относно Function X Foundation
Function X Foundation е независима организация с нестопанска цел, която поддържа растежа на Function X Ecosystem, следващо поколение рамка за интернет услуги, изградена изцяло върху и за блокчейна. Това е напълно нова екосистема, предоставяща нова рамка за услуги чрез подобряване на съществуващите интернет и блокчейн архитектури, комбиниране на предимствата и на двете и използване на най-често използваните технически решения. Фондацията е създадена, за да управлява използването на Ecosystem Genesis Fund, който има за цел да мотивира, насърчава и улеснява доставчиците на услуги да се присъединят и да се вкоренят в Function X Ecosystem.

Надграждането на Wanchain Bridge Node идва на 5 юни

Екипът на Wanchain с радост съобщава, че ще има надграждане на агент Bridge Node (Storeman) на 5 юни 2023 г.! Тази надстройка е необходима за добавяне на нова голяма блокчейн мрежа към кросчейн инфраструктурата на Wanchain.

Това надграждане ще се извърши в 3:00 ч. UTC, 5 юни 2023 г.

Какво трябва да направят обикновените потребители
Както при всички надстройки на мрежата на Wanchain, единственото нещо, което трябва да направите, е да планирате предварително! Докато операторите на мостови възли на Wanchain актуализират своите възли, междуверижните транзакции може да не са налични. Моля, следете официалния Twitter акаунт на Wanchain за актуални съобщения.

Какво трябва да направят операторите на Bridge Node
Операторите на мостови възли трябва да надстроят до версия на агент 3.14.6 възможно най-скоро в понеделник (след 3:00 UTC, 5 юни 2023 г.). Екипът на Wanchain отново подготви прост скрипт за актуализиране, за да направи процеса възможно най-гладък.

Скриптът за актуализиране е:

cd ~/osm/
./startStoremanV5.sh
Като напомняне, операторите на Bridge Node, които не успеят да надстроят възлите си своевременно, няма да могат да изпълняват и проверяват транзакции с кръстосана верига.

Следващият пробив в кръстосаната верига е тук — BTC XFlows от Wanchain

През септември 2022 г. Wanchain влезе в историята с пускането на своето решение USDT XFlows Cross-chain за прехвърляне от местно към основно през 9 различни блокчейни. През февруари тази година Wanchain отново влезе в историята с пускането на своя най-съвременен ETH XFlows, услуга, която поддържа собствени ETH трансфери през всички основни протоколи от слой 2. Въпреки че крос-верижната поддръжка за стабилни монети и Ethereum промени правилата на крипто индустрията, Wanchain отново разшири границите на възможното в света на крос-чейн технологията. По-рано този месец Wanchain обяви един от най-големите пробиви в историята на кръстосаните вериги! Добре дошли в света на BTC XFlows.

Какво представляват BTC XFlows?

BTC XFlows е децентрализирано крос-верижно решение, което позволява трансформации между BTC на биткойн и много от най-популярните активи, поддържани от BTC, включително BTC.b на Avalanche, BTCB на BNB Chain и wanBTC на Wanchain .¹

Защо BTC XFlows са важни?

Стартиран за първи път преди 14 години, биткойнът е създаден, за да предизвика статуквото на банките и правителството със свежи нови идеи в децентрализацията, финансите и самоуправлението. От създаването си биткойн се радва на това да бъде най-популярната и най-известната криптовалута на планетата. Тъй като биткойн продължава да вижда рекорден брой потребители и обеми на транзакции в тази съвременна ера, става все по-важно да се увеличи максимално използваемостта на биткойн в рамките на DeFi икономиката. BTC XFlows на Wanchain постигат точно това! Разрешаването на BTC да пътува през различни вериги внася нов живот в екосистемата на биткойн! Потребителите вече могат да използват своите опаковани BTC активи в различни вериги за DeFi приложения и след това бързо да пренесат своите BTC обратно към биткойн по бърз, децентрализиран начин благодарение на новия протокол BTC XFlows!

Какво е Wanchain?

Wanchain е напълно съвместимо с EVM, децентрализирано решение за оперативна съвместимост на блокчейн, използващо най-новото в блокчейн децентрализацията, взаимосвързаността и скалируемостта за комерсиална, публична, лична и държавна употреба. Wanchain работи за насърчаване на приемането на блокчейн чрез оперативна съвместимост, сигурност и прозрачност, като има блокчейн от следващо поколение като основа, оборудвана с напълно децентрализирани кръстосани верижни мостове, които свързват много от различните съществуващи и бъдещи блокчейн мрежи. Серията XFlow на Wanchain е практика за превъзходство между веригата. Той предизвиква текущата мета на оперативна съвместимост, като пуска авангардни инструменти за кръстосана верига, които надхвърлят границите на днешните възможности в блокчейн оперативната съвместимост.

Как да: Междуверижна ликвидност за ферма $ZOO на Avalanche

След повече от 2 години отглеждане на $ZOO токени на Wanchain, емисиите приключиха.

За да позволим на нашите потребители да продължат да генерират $ZOO токени във втората верига, която внедрихме, Avalanche, ние създадохме опцията за кръстосано свързване на WSLP към тази мрежа и получаване на дял от емисиите на Avalanche $ZOO.

В тази статия ще ви разкажем подробно как да продължите.

Бележки:

Тази функция е достъпна САМО за WAN/ZOO пула;
Потребителите ще се нуждаят както от WAN, така и от AVAX за такси за газ съответно във всяка мрежа;
Ако сте потребител на WanWallet / WanMask, ще ви трябва нов адрес в мрежата Avalanche, за предпочитане с помощта на MetaMask или Rabby;
Ако сте потребител на MetaMask / Rabby, можете да използвате един и същ адрес в двете мрежи;
Преминете направо към обучаващия видеоклип тук или следвайте стъпките по-долу.
Wanchain страна
Започнете, като щракнете върху бутона „Теглене“ в секцията „The Zoo“ на Zookeeper.finance dApp.

След като приключите, вашите WSLP (Wanswap Liquidity Provider) токени ще бъдат видими на Wanswap.finance, в секцията „Pool“.

Вече можете да отидете на https://bridge.wanchain.org/.

В списъка с активи изберете „WSLP“.

„От веригата“ е Wanchain, а „До веригата“ е Avalanche.

Въведете своя адрес на получател; ако искате да използвате същия адрес, щракнете върху малкия бутон на портфейла вдясно, за да попълните автоматично текущия си адрес.

Важна забележка:
Адресът на получателя е много важен тук, тъй като също зависи от това кои портфейли използвате по време на процеса. Ако използвате WanWallet (официалния портфейл на Wanchain), трябва да се използва различен адрес на получател, за да продължите по-нататък в Avalanche (тъй като WanWallet не поддържа мрежата Avalanche). Тъй като адресите на Metamask / Rabby могат да се използват и в двете мрежи, в този случай може да се използва един и същ адрес.

Щракнете върху „Напред“ и следвайте подканите, показани по-долу.

Страната на лавината
След като процесът по-горе приключи и статусът на вашата транзакция покаже „Успех“ на WanBridge, свържете се към Zookeeper.finance с вашия портфейл, като използвате адреса, който сте избрали в секцията „Wanchain Side“ по-горе, но се уверете, че сте в мрежата „Avalanche“ този път. Този адрес трябва да е този, който сте използвали като адрес на „получател“.

Щракнете върху бутона „Депозит WSLP токени“ в пула Big Bag Wolf (ZOO/WAN).

Вече можете да следвате подканите, показани по-долу, за да потвърдите процеса и да продължите да отглеждате $ZOO токени на Avalanche. Имайте предвид, че все още можете да използвате незадължителния период от време за заключване и да прикачите NFT за допълнителни награди.

Това приключва крос-верижния урок от Wanchain към Avalanche WSLP.

…Все още не сте сигурни как да продължите? Или може би имате нужда от по-визуален подход? Без притеснения, покрили сме ви с обучителния видеоклип по-долу!

Попълнете акаунта си в ZOOGAMES с vZOO

Вълнуващи новини! Развитието на ZooGames прави големи крачки и ние непрекъснато пускаме актуализации, за да ви предоставим подобрено игрово изживяване.

Днес сме развълнувани да обявим голяма актуализация на нашия Blockchain Bridge, която ви позволява да кредитирате акаунта си в ZOOGAMES от всяка съвместима blockchain. Просто изберете своя оригинален блокчейн и изберете ZooGames като целева верига.

Предоставете вашия ZooGamesID, за да започнете процеса на допълване, който обикновено отнема между пет (5) и петнадесет (15) минути. Докато изтеглянето на vZOO все още не е налично, бъдете сигурни, че то ще бъде безпроблемно интегрирано в предстоящата версия на ZooGames, която също ще включва значителни подобрения в нашата основна система.

Забележка: Въпреки че показваме предупредително съобщение в случай на несъответствие между адреса и въведения ZooGamesID, потребителят може да избере да изпрати vZOO до всеки ZooGamesID.

Нова вълнуваща дестинация за вашия vZOO на https://bridge.zoo.one
Изберете свой собствен ZooGamesID или друг, на който искате да изпратите vZOO.

Подгответе геймърите, защото бъдещето на блокчейн игрите е тук! Отключете нови възможности, ангажирайте се с авангардни технологии и се присъединете към нас в това епично приключение.

Заедно, нека изравним игровото изживяване както никога досега!

Напомняне за важни връзки и социални мрежи:

Официален уебсайт на екосистемата на ZOO: https://Zoo.One

Официален уебсайт на ZooKeeper: https://ZooKeeper.finance
* Документация: https://docs.ZooKeeper.finance

Официален уебсайт на OpenZoo: https://OpenZoo.io
* Документация: https://docs.OpenZoo.io

Официален уебсайт на ZooGames: https://Zoo.Games
* Документация: https://docs.Zoo.Games/

Официален уебсайт на ZooGenes: https://ZooGenes.io
Официален Twitter: https://twitter.com/ZooEcosystem
Официална телеграма: https://t.me/ZooEcosystem
Официален Discord: https://discord.gg/ZooEcosystem

Официален YouTube: https://www.youtube.com/c/ZooEcosystem
Официален канал за съобщения: https://t.me/ZooKeeperAnn
Официален Reddit: https://www.reddit.com/r/ZooEcosystem/
Официален Instagram: https://www.instagram.com/ZooEcosystem/

Официална стока на ZooKeeper: https://zoofarming.myspreadshop.net/

Website | Bridge | Documentation | Telegram | Twitter | Newsletter | Blockchain Explorer 1 | Blockchain Explorer 2 | Developer Portal

This article is for educational purposes and is not financial advice

Тази статия е с образователна цел и не е финансов съвет

--

--